Alvástréning

Korszerű alvástréning- problémamegoldó szeminárium

Az alvástréning igény esetén bárhol az országban elérhető!

A következő budapesti tanfolyam időpontja 2019. május. Részletekért érdeklődj itt!

Alvászavaros a gyerekem, ha nem alussza át az éjszakát fél évesen? Nem rontom el a kicsit, ha a szülői ágyban alszik? Miért nem tud egyedül el/visszaaludni a kisbabám? Miért ébred fel mindig, ha leteszem az ágyába? A kétévesemnek tényleg nincs már szüksége délutáni alvásra, ha nem akar aludni? Mit tegyek, ha a lefekvés mindig óriási harcokkal jár? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ és a testileg-lelkileg egészséges, kötődést támogató gyakorlati megoldásokat ezen a képzésen.

Személyes tapasztalatom, hogy a legkisebbek alvása kulcskérdés az egész család jólléte szempontjából. A gyerekeknek az egészséges angel sleepingfejlődést és a jó közérzetet, a szülőknek pedig munkára, pihenésre, feltöltődésre alkalmas felnőtt „időt” ad, ha a gyerekek alszanak, és jól alszanak. Ez azonban sok családban kemény munka, hosszú szenvedés vagy véget nem érő csaták eredménye, mert sok csecsemőnél, kisgyereknél – legalábbis a mi felnőtt fogalmaink szerint – nem alapfelszereltség a „jó” alvóka. Éppen ezért a legtöbb gyermekgondozási könyv kitér erre a témára, és számos olyan könyv forog közkézen, amelyek ezt a problémát hivatottak megoldani. Ezek közül sok nem veszi figyelembe a gyerekek és a felnőttek élettani és lélektani különbségeit, és a csecsemőt, kisgyermeket a felnőtt családtagoknak megfelelő alvási mintára igyekszik rászorítani pontosan kidolgozott módszerekkel, amelyeket a legtöbb gyerekre és családra alkalmazhatónak tartanak.

Pszichológusként és gyakorló szülőként én nem hiszek abban, hogy univerzális tanítási lépésekkel, az általános és egyéni fejlődési sajátságokat figyelmen kívül hagyva egészséges megoldásra juthatunk. Saját gyakorlati kérdéseimre választ keresve (pl. hogyan kezeljem tíz hónapos kislányom óránkénti ébredéseit úgy, hogy egyikünk igényei se szenvedjenek csorbát) sokat olvastam, tapasztaltam, beszélgettem másokkal és mostanra összeállt egy kép. Ezen a szemináriumon ezt szeretném megosztani az érdeklődőkkel.

Kiknek ajánljuk?
A szemináriumot ajánlom első babájukat váró családoknak információszerzésre, felkészülésképpen (számukra elegendő az 1. nap elvégzése), de legfőképp gyakorló szülőknek, akikben felmerült az igény, hogy változtassanak, de bizonytalanok, hogy hogyan tegyék azt (számukra az 1. és 2. nap együtt hasznos). Az alkalmazott megközelítés szoptatásbarát, tehát a szoptatás mellett elkötelezett családok számára is hasznos.

Mit várhatsz?
Ez a szeminárium két részből áll. Az első részben megismerheted az alvással kapcsolatos tényeket élettani és lélektani szempontból, majd az alvással kapcsolatos gyakorlati praktikákat veszünk sorra.  Mindezt úgy tesszük, hogy feltehesd a saját kérdéseidet, felmérhesd, hogy hol álltok most és elkezdhesd kidolgozni a családodnak megfelelő tervet.
A második részben, – az első után két héttel – újra összejövünk, hogy megtudjuk, ki milyen módszereket milyen eredménnyel alkalmazott, hogy kicseréljük a tapasztalatokat, és ötletekkel támogassuk egymást.

Amit nem adunk: univerzális, pár nap alatt látványos változást hozó megoldásokat, „kész sémákat” (vagyis nem kapsz egy leírást hogy mit, mikor és hogyan csináljatok, ezt a család igényei szerint rakhatod, rakhatjátok össze az itt tanult módszerekből).

A szeminárium tervezett tematikája:

1. nap – Alvástanítás? De hogyan?
Elmélet:

 • Alapvető tények az alvásról – élettan és lélektan.
 • Gyerekkori alvászavar? A gyerekek és a felnőttek alvása közötti különbségek.
 • Az alvás és elalvás jellegzetességei különböző életkorokban.
 • A gyerekek alvásának minőségét befolyásoló tényezők.
 • Együttalvás, különalvás, biztonságos alvás.
 • Hirtelen csecsemőhalál.

Gyakorlat:

 • Az alvás helye és ideje.
 • Altatás, és ami előtte van.
 • A gyerekek alvását elősegítő és fenntartó praktikák.
 • Nap közbeni alvás, éjjeli alvás – különbségek és összefüggések.
 • Gyermeke(i)d alvásának elemzése.
 • A családtagok igényeinek meghatározása.
 • A problémamegoldási terv alapjainak kidolgozása.

Ez a tematika a résztvevők igényei és körülményei szerint bővülhet, illetve alakulhat aszerint, hogy pl. mekkora gyerekekről és milyen előzményekről van szó. A szemináriumon elhangzottak megtanulásához segédanyagot biztosítunk.

2. nap – Támogató, visszajelző csoport

Gyakorlati tapasztalatok megbeszélése: milyen tervet dolgoztál ki, hogyan sikerült alkalmazni, és mit tapasztaltál? Ez az alkalom lehetőséget ad arra, hogy ötleteket, biztatást, visszajelzést kapj a továbbiakhoz tőlem, és a csoporttagoktól.

Keretek:

Szakember: Fehér Andrea (pszichológus)
Idő: 1. nap 300 perc (5 óra); 2. nap 120-180 perc (2-3 óra) a résztvevők számától függően. A két alkalom között 2 hét telik el.
Helyszín: Budapest: XIII. kerület, Tatabánya, Szombathely – illetve igény/ egyeztetés szerint más városba is kérhető alvástréning.
Ár: 1. nap 12.000 Ft, 2. nap 4000 Ft; pároknál a pár egyik tagja 25% kedvezménnyel jöhet.
Minimális létszám: 5 fő
Maximális létszám: 8 fő
Egyebek:
Mindkét nap a gyermeked 8 hónapos koráig  gyerekkel is látogatható. Nagyobb gyerek jelenléte mellett a tanulás hatékonyságát nem tudjuk biztosítani, azonban a budapesti helyszín közelében gyerekbarát kávézó, játszóház, és több játszótér is található.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Alvástréninget 2019 májusában tartunk legközelebb. Jelentkezz itt!...

 • Szülői önismeret – “nyári tábor” 2019 augusztusában. Részletekért katt a Szolgáltatásokra!...

 • „A nevelési helyzetes bemutató nagyon jó volt, jelentkezem is gyorsan! Teljesen oldott, megértő, támogató közeg volt, mindent ki lehetett beszélni,...

 • „Szeretném leírni, hogy nekem is nagyon sokat segített a tréning. Már az első hét után elmúlt a – kb 2...

 • “Sajnos a kötődő nevelés nem jelent problémamentes gyereknevelést. Amikor azonban egy hosszan és igény szerint szoptató és/vagy gyerekével együtt alvó...

 • „Nekem nagyon bejött az AT, köszi Andus, meg a Csapattársak! Én voltam az, aki később csatlakozott, és még egyet ki...

 • „Ma másfél órát üvöltöttek a gyerekeim felváltva és kórusban is… Volt földhözverős hempergős hiszti roham is a zöldségesnél. 5 perc...